Erpe

Beschrijving

Groot dorp met 822 hectare en 4.843 inwoners; doorkruist door een aantal belangrijke verkeersaders namelijk de Gentse Steenweg, de Oudenaardse Steenweg en de E5 (ten zuiden). Heuvelachtig landschap met diep ingesneden vallei van de Molenbeek. Van 1440 tot 1714, eigendom van de heren van Erpe, daarna openbaar verkocht aan Jan de Wapenaer. Bestuurlijk en fiscaal behorend tot het Land van Aalst. Voornamelijk woongebied voor pendelaars. Bebouwing hoofdzakelijk uit de 19de eeuw. Ten noordoosten, fraai natnurgebied langs de Molenbeek, de Molenweg en de Honegemstraat, bedreigd door toenemende villabouw.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1875), reeks V, dl. I

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle