Deken De Saegherplein

Beschrijving

Genaamd naar E. Desaegher, deken te Roeselare (1913-1939) door wiens toedoen de Sint-Jozefsparochie tot stand kwam. Plein geconcipieerd als een geheel met in het zuiden, de parochiekerk Sint-Jozef, ten noorden, de pastorie (nummer 20) ontworpen als een dubbelhuis en ten oosten onderpastorie (nummer 21) naar ontwerp van M. Allaert (Kortrijk) van 1951. Kerkplein omgeven met beplante strook. Op zuidwest- en zuidoosthoek, een eik, laatst genoemde met boomkapelletje met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.

• Stadsarchief Roeselare, 186/1951, 93/1955.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol