Iddergem

Beschrijving

Gelegen bezijden de Steenweg naar Ninove, aan de Molenbeek. Iddergem bleef tot in de 17de eeuw het persoonlijk bezit van de graaf van Vlaanderen, daarna samen met Welle afgestaan aan de familie de Gruutere, waarna verkocht aan het geslacht Vilain dat eigenaar bleef tot in de 18de eeuw. Heden middelgroot dorp van 250 hectare met 1.637 inwoners. Het grootste deel van de economisch actieve bevolking pendelt. Voornamelijk landbouwactiviteit in het dorp. De bebouwing is geconcentreerd in de vrij kleine rechthoekige kern begrensd door de Hoogstraat ten noorden, de Parochiestraat ten zuiden, de Nieuwstraat ten westen en de Sijperstraat ten oosten. De omringende gehuchten namelijk de Braamlanden, Degroebel, Rabatten, Iddergem Kouter, de Biest, de Degger, de Ganze Meersen en Spechtveld, zijn landbouwgronden.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1895), reeks V, dl.II

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle