Denderleeuw

Beschrijving

Gemeente van 675 hectare en 10.536 inwoners (in 1975). Gelegen aan de Dender, de Steenweg Aalst-Ninove, en een belangrijk spoorwegknooppunt. Eerste vermelding in 1146, als "Lewe". Neolitische vondsten en Romeinse muntschatten wijzen op vroege bewoning. Eerste bevolkingsconcentratie aan de Dender. Vormde van de 12de eeuw af, samen met Liedekerke, één heerlijkheid. Het kasteel was gelegen tussen de oude en nieuwe Dender, op de grens met het Hertogdom Brabant (verdwenen tijdens de Franse Revolutie). In de 12de eeuw stond de kerk onder patronaat van de abdij van Dielegem, later onder dat van de abdij van Ninove (tot 1802). In 1865 werd de Dender gekanaliseerd. Vanaf 1854 kwamen verscheidene spoorlijnen tot stand. Brussel-Gent (1854), Aalst-Denderleeuw-Ninove-Geraardsbergen (1855), Brussel-Denderleeuw (1856), Kortrijk-Denderleeuw (1868), Brussel-Gent-Oostende (1910-1930). Dit veroorzaakte een verbrokkeling van de gemeente en een tweede bevolkingsconcentratie van forenzen voornamelijk rondom het station, laatst genoemde vernieuwd in 1964. Voormalig station naar ontwerp van J.P. Cluysenaar, aan de Dender- en Waaslijn, zogenaamd "Station de Campagne". Evolutie van typisch landbouwdorp naar residentiële gemeente, waarin de meeste oudere woningen en boerenhuizen verdwenen en plaats maakten voor nieuwe woonwijken. Recente plaatselijke industrie met expansiestreven naar de diepte.

Heden een van de meest dichtbevolkte gemeenten van de Denderstreek (1.400 inwoners per vierkante kilometer), waarvan het woonkader echter niet voldoende meegroeide met de sociale en economische structuurveranderingen die er plaats grepen.

• A. V., Denderleeuw, in Oost-Vlaanderen groeit,Tijdschrift van de economische raad van Oost-Vlaanderen, 111, 1967, pl., 18.
  • DE BROUWER J., Geschiedenis van Denderleeuw, Aalst, 1960.
  • DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1895), reeks V, dl. I
  • LEMAIRE R.M., persoonlijke notities.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle