Hofstade

Beschrijving

Gemeente van 660 hectare, met toenemend bevolkingsaantal (5.044 inwoners), gelegen aan de Dender en de Steenweg Dendermonde-Aalst. Biedt woonfunctie aan pendelaars en kent een ontwikkeling van fabrieksnijverheid ter plaatse (in het verlengde van de Aalsterse industriezone) aan de Dender. De dorpskom ontwikkelde zich naast de oude Dender en groeide dus in een richting aan. Eerst langs de Hoogstraat (of Heirbaan) en verder langs de Zijpstraat naar de Kamdries. Op de Steenweg werden de grondvesten van een Romeins gebouw en vaatwerk gevonden, daterend van 70-100 P.C.N. De eerste vermelding (in 1096) leert dat de abdij van Vorst hier grote eigendommen bezat. De Heren van Hofstade hadden toen een heerlijkheid die later het persoonlijke bezit werd van de Graaf van Vlaanderen en in 1630 naar de baron van Lede, Willem Bette, ging. Dank zij de vruchtbare bodem was Hofstade voorheen een typisch landbouwdorp met enkele zeer belangrijke omwalde hoeven.

• DE BROUWER J., Geschiedenis van Hofstade, Merchtem, 1949.
  • DE BROUWER J., Toponymie van Hofstade, Merchtem, 1950.
  • DE LOOSE M., Herinneringen aan Hofstade, s.d., 1976.
  • DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeente der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1900), reeks V, dl.II
  • DHANENS E., Aanwijzende fotografische inventaris van het Belgisch patrimonium voor kunst en geschiedenis, Canton Aalst, Archives centrales et laboratoires, Brussel, 1950, p. 11.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle