Gijzegem

Beschrijving

Middelgrote gemeente van 466 hectare en 2.581 inwoners, gelegen ten westen van de gekanaliseerde en de oude Dender. Belangrijke verkeerswegen, namelijk de Steenweg op Aalst en de Dendermondse steenweg. Tot in 1644, zogenaamd "dienstmanschap", namelijk gemeente waar de heren zelf recht mochten spreken. De heerlijkheid is in 1399 in het bezit van Robert van Leeuwergem, 1421 bezit van de familie Godevaerts, eind 15de eeuw, deels in bezit van de familie Godevaerts en de familie Boccaert. Jan van Royen draagt het eerst de titel van heer van Gijzegem. Woongemeente voor pendelaars. Dorpskern waarrond villawijken waarvan de meest recente in het gebied ten noorden, tussen de Dender en de Steenweg op Dendermonde. Sociale wijk tussen de Driesstraat en de Kleine Driesstraat.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeente der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1895), reeks V, dl.II

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle