Zaventem

Beschrijving

Zaventem is een gemeente in Vlaams-Brabant, meer bepaald in de Brusselse Rand en telt 32.409 inwoners (1/12/2013). De gemeente maakt deel uit van het Dijleland, is sterk verstedelijkt en sluit eigenlijk aan bij Brusselse agglomeratie, vooral door de aanwezigheid van 'Brussels airport', de nationale luchthaven. Administratief maakt Zaventem deel uit van het arrondissement Halle-Vilvoorde. Naast Zaventem zelf telt de gemeente nog drie deelgemeenten: Nossegem ten oosten, Sterrebeek ten zuidoosten en Sint-Stevens-Woluwe ten zuidwesten. De totale oppervlakte bedraagt 2762 ha.

In de middeleeuwen en vooral vanaf de 17de eeuw waren deze gemeenten nauw met elkaar verbonden, aangezien Ferdinand de Boisschot, heer van Zaventem vanaf 1605, geleidelijk ook Nossegem, Sterrebeek en Sint-Stevens-Woluwe aan zijn bezittingen kon toevoegen. Onder het Hollandse bewind en tijdens het onafhankelijke België gingen de gemeenten een zelfstandig bestaan leiden tot ze bij de fusie van 1 januari 1977 opnieuw werden samengevoegd.