Botermarkt

Beschrijving

Marktplein tussen Patersstraat en Hazeltstraat, uitlopend in een verbindingsweg naar de Grote Markt. Oudste vermelding uit 1630 als "Zwijnsmarkt". Tot 1963 andere configuratie met name Zwijnsmarkt gescheiden van Hazeltplein door middel van huizenblok met het vredegerecht, het zogenaamde "Broodhuis" -de zetel van het plaatselijke weldadigheidsbureau- en de "Hazelt" zijnde het centrum gedurende de middeleeuwen van de heerlijkheid "De Hazelt", tot eind 19de eeuw een herberg, daarna drukkerij Gallet. Aan Hazeltplein tevens stedelijke gevangenis van 1900, gesloopt in 1956.

Grosso modo trapezoïdaal plein, heden parkeerterrein. Trechtervormige verbindingsweg met Grote Markt. Basisbebouwing: 19de-eeuwse breedhuizen met lijstgevels, recentere bepleistering, onder meer nummer 15 met winkelpui. Ten zuiden, vleugel van het Klein Seminarie ingehuldigd in 1967 (zie Zuidstraat). Ten oosten, appartementsgebouwen vanaf de jaren 1960. In de verbindingsstraat met Grote Markt, zijgevel van het stadhuis en politiekantoor. Op het verkeerspleintje, standbeeld van "Peegie", volksfiguur uit de verhalen van W. Denys, onthuld in 1982, door J. Claerhout (Sijsele).

Achter appartementsgebouw nummer 26 A, grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, zogenaamd "Grote familie De Meester".

• Inventaris kapellen, beelden, kruisbeelden, Roeselare, Roeselare, 1997, p. 255-257.
  • MUYLAERT F., Het Roeselare van toen, Brugge, 1984, p. 104-105.