Geografisch thema

Tervuren

ID
13370
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13370

Beschrijving

De gemeente Tervuren maakt deel uit van het arrondissement Leuven en is gelegen ten oosten van Brussel, meer bepaald in de Vlaamse Rand rond Brussel; sedert de fusie van 1 januari 1977 bestaat de gemeente uit Tervuren, Vossem en Duisburg; Moorsel is een gehucht dat administratief steeds bij Tervuren hoorde, maar kerkelijk afwisselend deel uitmaakte van Sterrebeek en Tervuren.

Het zuidwestelijke deel van de gemeente wordt volledig ingenomen door het Zoniënwoud, een beukenbos dat in zijn huidig voorkomen ontstaan is in de 18de eeuw in het kader van een grootschalige herbebossing ingegeven door economische motieven. Het woud telt in zijn totaliteit meer dan 4000 ha en strekt zich uit op het grondgebied van het Vlaamse, het Brusselse en het Waalse gewest. De kern van Tervuren heeft vandaag een verstedelijkt karakter en wordt gedomineerd door de uitgestrekte Warande. De deelgemeenten Vossem en Duisburg en het gehucht Moorsel die samen het oostelijke deel van de gemeente vormen behielden hun landelijk karakter. De gemeente heeft een oppervlakte van 3293 ha.


Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Bunkers KW-linie Vlaams-Brabant

  • Omvat
    Dorpskom Tervuren en Warandepark

  • Omvat
    Duisburg

  • Omvat
    Tervuren

  • Omvat
    Vossem

  • Omvat
    Zoniënwoud N.O., Kapucijnenbos, Bos van Marnix en Arboretum van Tervuren


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tervuren [online], https://id.erfgoed.net/themas/13370 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.