Albrecht Rodenbachstraat

Beschrijving

Van oudsher, zie Sanderus (1641), zijstraat van de Noordstraat die naar de Mandel loopt en gekruist wordt door de Kattenstraat. Vroeger zogenaamd "Brouwerijstraat"; het deel vanaf de Kattenstraat werd op een bepaald moment ook Nieuwmarktstraat genoemd naar het marktplein gelegen aan de kruising van beide straten. Tot de eerste helft van de 20ste eeuw was het centrum van de handelsactiviteit van de Nieuwmarkters gelegen aan het kruispunt van de Albrecht Rodenbachtstraat, de Wallenstraat en de Diksmuidsesteenweg. Heden voornamelijk woonfunctie. Noordelijke straatzijde (tot aan de hoek met Kattenstraat) beheerst door de gebouwen van der Burgerschool (nummer 14 en volgende). De school heeft aan het einde van de straat (nummer 50) de bedrijfsgebouwen ingenomen van de vroegere jutespinnerij "La Jutoise Roularienne" die zich uitstrekken achter de huizen tot aan de Kattenstraat. Basisbebouwing met breedhuizen uit de eerste helft van de 20ste eeuw van twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; voornamelijk lijstgevels, ook topgevels onder meer nummers 5-7, 9, 13, 36, 42, 48, 49, 75. Twee gecementeerde rijhuisjes met schijnvoegen uit de 19de eeuw (nummers 35, 37) van één bouwlaag onder respectievelijk pannen en leien/pannen mansardedak; nummer 37 met fraai bewaard houtwerk van de vensters en twee rolluikkasten op de begane grond. Twee huizen (nummer 40-42 en nummer 48) naar ontwerp van J. Delie (Roeselare) met typische puntgevels uit de jaren 1950. Hoeken met de Noordstraat ingenomen door recente appartementsblokken van drie en vier bouwlagen. Opvallend veel gevels versierd door heiligennisje (nummers 39, 26-32, 63, 65).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol