Adriaen Willaertstraat

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen Noordstraat en Hugo Verrieststraat. Zogenaamd naar de componist Adriaan Willaert (eind 15de eeuw-1562). Woonfunctie. Straatbeeld met afwisseling van lijst- en puntgevels getypeerd door rijhuizen uit de jaren 1950 met invloeden van de Anglo-Normandische stijl (onder meer nummers 8-12): bruine baksteenbouw op veldstenen plint, reminiscenties aan vakwerkbouw en uitgewerkte schoorstenen (nummer 8-10), vlechtingen, natuurstenen penanten met geometrische versieringen, ramen met fijne roedeverdeling. Enkele vrijstaande villa's uit het tweede kwart van de 20ste eeuw (onder meer nummer 28, 30, 43).

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol