Stationstraat

Beschrijving

Westelijke uitvalsweg van kruispunt Dadizeelse-/Roeselaarsestraat (dorpskom) tot Passendale. Benaming ontleend aan het in de jaren 1980 afgebroken station gelegen aan het dorps- en straatuiteinde, aan de spoorlijn Ieper-Roeselare; deze lijn 64, ingereden in 1868, diende vanaf 1952 enkel voor goederenvervoer en werd in 1970 volledig afgeschaft. Straat met min of meer rechtlijnig tracé, licht opklimmend naar Passendale toe.

Voor de Eerste Wereldoorlog was de 'Statiestraat' een landelijke kasseiweg met hoge populieren (zie oude prentbriefkaarten). Bij de wederopbouw kreeg deze straat een meer aaneengesloten bebouwing.

Dominerende woonfunctie met burger- en arbeiderswoningen. Voormalige handelspanden onder meer cinema (nummer 58). Tevens voormalige brouwerij (zie nummer 79). Schoolfunctie met klooster- en schoolcomplex "Ten Bunderen" op de plaats van de vooroorlogse fietspiste (zie nummers 49, 51).

Basisbebouwing: breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, uit de jaren 1920. Eenheidsbebouwing: nummers 67-75; nummers 70-74; nummers 82-86; nummers 20-26 aan een knik van de straat gelegen, gedateerd 1922 in koetspoorttravee; typerende steekboogfries.

Eenvoudige doorsnee-architectuur: bakstenen lijstgevels, in de lijn van de dorpsbebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw; onder meer typerend gebruik van sierbaksteen. Nummer 62, uitzonderlijk met gecementeerde gevel en geknikt zadeldak, als kleine arbeiderswoning. Nummer 3, met art-decogetinte tweezijdige erker.

Buiten de dorpskom losse, doch sterk geconcentreerde bebouwing met onder meer lage boerenarbeidershuizen; onder meer nummer 180 met rechts, aansluitende vlasschuur. Dichter bij het afgebroken station en het straatuiteinde, voormalige cafés, tuinwijk (zie nummers 157-209) en sinds 1934 melkfabriek (nummer 149). Tevens nieuwe bouw.

• CLAUS R., De spoorlijn Roeslare-Ieper, Zonneheem, 1980, p. 9, nr. 1.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol