Deerlijk

Beschrijving

Gemeente van 11.324 inwoners en 1682 ha (juli 2005), gelegen in het zuidwesten van West-Vlaanderen. Aangrenzende gemeenten zijn Beveren en Desselgem in het noorden, Waregem, Vichte en Otegem in het oosten, Heestert en Zwevegem in het zuiden en Harelbeke in het westen. Gerechtelijk en administratief behoort Deerlijk tot het arrondissement Kortrijk, kanton Harelbeke. Kerkelijk behoort het tot het bisdom Brugge. Deerlijk ontsnapte aan de grote fusieoperatie van 1 januari 1977 en is zelfstandig gebleven. Administratief centrum met onder meer openbare bibliotheek, cultureel centrum, enkele basisscholen, een rust- en verzorgingstehuis, winkels en horeca. Een stuk van het provinciale domein De Gavers, een natuur- en recreatiegebied van 154 ha, ligt op Deerlijks grondgebied.

Deerlijk is een belangrijk textielcentrum. De bedrijven zijn voornamelijk gevestigd in de industriezone Deerlijk-Waregem in het noordoosten van de gemeente, grenzend aan de E 17. Een tweede industriezone, Ter Donkt I, bevindt zich ten zuiden van de dorpskern.

Auteurs: De Gunsch, Ann