Hoogstraat

Beschrijving

Oud straattracé tussen Dorp en Turfputstraat, volgens cartografische bronnen onderdeel van de vroeger zogenaamde Vliet straete, onder meer aldus aangegeven op de kaart van Berlare door J. Van Bouchaute van 1677 naar P. Meysman. In aansluiting met Dorp en Hogeweg behorend tot de oude oost-west verlopende hoofdweg doorheen de dorpskern van Berlare.

Vanouds voorzag deze as, enerzijds via Appels Veer, één van de oudste Scheldeveren in de Schelde-Durmestreek (zie Waterhoek) in een verbinding van de afgelegen dorpskern van Berlare met Dendermonde en anderzijds via Uitbergen met Gent. Het tracé van deze oude weg is al weergegeven op de figuratieve kaart van het Land van Aalst door J. Horenhault van 15(9)6.

Tussen nummer 12 en nummer 14 loopt schuin tot de Turfputstraat een voetweg in de vorm van een lange rechte dubbele beukendreef die deel uitmaakt van de bij KB van 30.09.1974 als landschap beschermde omgeving van het kasteel van Berlare. Als bezit van de toenmalige kasteelheer van Berlare weergegeven in de "Ommelooper ende Terrier ofte Land en caerteboek der Prochie van Berlaere" van 1773-1786. Deze kasteeldreef, die in 1972 opnieuw werd aangeplant, vertrekt feitelijk van aan de Kerkhofdreef vanaf de westelijke toegang van het kasteeldomein en loopt eerst over het vroegere beukenplein waar de bomenrijen in 2003 heraangeplant werden. Kasteeldreef nu verhard met dolomiet en voor en achteraan afgezet met vier hardstenen paaltjes.

• Gemeentehuis Berlare, Kopie door J. Van Bouchaute van 1677 van de figuratieve kaart van de parochie en heerlijkheid Berlare van landmeter Pieter Meysman.
  • Rijksarchief Beveren, Oud Gemeentearchief Berlare, nrs. 331-333; 25ste wijk, nr. 20.
  • DE BRUYNE C., Beschrijving van de site, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare, XXVI, 2, 2008, p. 79.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena