Frankrijkstraat

Beschrijving

Eeuwenoude weg die vanaf Dorp ter hoogte van de kerk en naast het kasteel van Berlare zuidwaarts leidt naar de Schelde tegenover Schoonaarde. Het straattracé is al aangeduid op de figuratieve kaart van het Land van Aalst door J. Horenhault van 15(9)6. Onderdeel van de latere steenweg die in een verkeersverbinding voorzag van de afgelegen dorpskern van Berlare, via de in 1871 opgerichte Berlarebrug over de Schelde, met de steenweg Dendermonde-Wetteren-Gent en met het station te Schoonaarde aan de spoorlijn Mechelen-Dendermonde-Gent. Al in de periode 1852-1857 werd de straat daartoe verbreed en gekasseid.

• VAN DEN BREEN E., Berlare in de 19de eeuw, Berlare, 2003, p. 210-212.
  • VENNEMAN R., ADAM A., ADAM M., Berlare in prentkaarten, prentkaarten van de deelgemeente Berlare, Berlare, 1984, p. 118-128.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena