Kapelleplein

Beschrijving

Gelegen aan de zuidzijde van de Donklaan in de oude noordelijke wijk Bareldonk tussen het Berlare Broek en het Donkmeer, in de het grensgebied met Overmere en Uitbergen (zie ook Donklaan). Het min of meer rechthoekige plein omvat een restant van een alluviale zandheuvel of donk voorheen ook gekend onder het oude toponiem Kapelleberg, verwijzend naar de hier gelegen bedevaartskapel vooral bekend staand als Bareldonkkapel of Donkkapel.

In de "Ommelooper ende Terrier ofte Land en caerteboek der Prochie van Berlaere" van 1773-1786 nog weergegeven als een beboste heuvel doorsneden door paden die convergeren aan het ronde Kapelhof met de kapel van Bareldonck. Heuvel ten noordoosten afgelijnd door Oude dreef en ten zuidoosten door de huidige Sparrendreef. Aan deze zijde is nu een brede strook van de heuvel ingenomen door recente villabouw. Aan de Zuidwestelijke zijde tegenover de Bareldonkkapel komt nog losse kleinschalige landelijke bebouwing voor merendeels uit de 19de eeuw stammend. Aan de Donklaan en het Kapelleplein en is een strook van de weide voor de kapel naast de rijweg aangepast tot parkeerplaats.

• Rijksarchief Beveren, Oud gemeentelijk Archief Berlare, nr. 331-333; 29ste wijk, nr. 111.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena