Geografisch thema

Veldbosstraat

ID
13159
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13159

Beschrijving

Landelijke weg met gebogen tracé tussen de Harelbeeksestraat en de grens met Kuurne, loopt op grondgebied Kuurne door onder de naam "Haantjesstraat".

In het midden van de 17de eeuw soms omschreven als "straete van Iseghem naer den Hase". Voor een stuk maakte de straat deel uit van de oude verbindingsweg tussen Izegem en Harelbeke, met tracé over de huidige Lokbeekstraat, een stuk Ingelmunstersestraat, Meikapelstraat, Emiel Neirynckstraat, Groeningebergstraat, Harelbeeksestraat en Veldbosstraat. Dit tracé wordt onderbroken door de aanleg van de spoorweg in 1845, waardoor de weg aan belang verliest.

Het meest zuidelijke deel van de straat maakt eertijds deel uit van de heerweg Kortrijk-Brugge, verderlopend in de Manpadstraat, zie benaming "Oude heirweg" op de Popp-kaart (1840-1850).

De naam "Veldbosstraat" komt reeds voor op de Atlas der Buurtwegen (1847). Het toponiem "den velt bosch" wordt reeds vermeld in 1718.

Verspreide hoevebebouwing, aangevuld met enkele 20ste-eeuwse gebouwen in het begin van de straat. Nummer 2, woning met vlasschuur gebouwd circa 1947, rode baksteenbouw, getrapt boogfries en rondbogige gevelkapel. Aansluitend bij de huizenrij in de Harelbeeksestraat.

Nummer 1, Hoeve "Sint-Baafs" genoemd naar de heerlijkheid waartoe ze behoorde. Site minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave op Ferrariskaart (1770-1778). Vernieuwde hoevegebouwen onder zadeldak. Woonhuis gekenmerkt door rechthoekige muuropeningen onder betonlatei waarin schuiframen, 20ste-eeuwse hangar.

Nummer 3, "Hazebeekhoeve" genoemd naar de nabijgelegen Hazebeek. Ontstaan in de tweede helft van de 17de eeuw als afsplitsing van hoeve "Ter Hoochstede" (Veldbosstraat nummer 10). De hoeve, gelegen langs de heerweg Kortrijk-Brugge, had tot het begin van de 18de eeuw ook een functie als herberg, eerst gekend onder de naam "den Hase" en later als "Sint-Nicolas", een verwijzing naar het Sint-Niklaashospitaal van Kortrijk, de toenmalige eigenaar van de hoeve. Tegen het jaar 1724 was de uitbating als herberg stopgezet. Hoeve bestaande uit nieuw L-vormig woonhuis uit het begin van de 21ste eeuw, gelegen op de plaats van het vorige woonhuis en haaks landgebouw. Bewaarde, haaks op de straat gesitueerde bruinbakstenen dwarsschuur onder zadeldak in Vlaamse pannen.

  • Archief Roger Vandewalle.
  • DELAERE J., 75 Lendeleedse straatnamen, in Lethae, nr. 14, 1995, p. 27.
  • DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 307.
  • DELAERE J., Het goed ter Hoochstede, in Lethae, nr. 15, 2002, p. 32-38.
  • DELAERE J. e.a., Landelijk leven en hoevengids, Lendelede, Lendelede, 1987, p. 75, 110.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve Ten Hoochstede

  • Is deel van
    Lendelede


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Veldbosstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/13159 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.