Steckenbornpad

Beschrijving

T-vormige steegje ten westen van de Heulsestraat, gesitueerd tegenover het kruispunt met de Kuurnsestraat. De weg versmalt zich iets verder tot een voetpad dat tot aan de Winkelsestraat loopt. Was reeds in de 19de eeuw een verbindingsweg tussen de Heulsestraat en de Winkelsestraat.

Vormt oorspronkelijk een van de toegangswegen tot het "Goed te Rattepale" (zie Langemuntelaan), vandaar voorheen ook "Vandaeles dreef" genoemd, naar de bewoner van de hoeve vanaf het einde van de 19de eeuw. De hoeve "Goed te Rattepale" had zowel een noordelijke uitweg naar de Winkelsestraat als een oostelijke dreef naar "de Knok" in de Heulsestraat. De oostelijke dreef wordt al vernoemd in 1517 als "Rattepael straete".

De huidige naam verwijst naar het Duitse dorpje waarmee Lendelede verbroederd is, zie marmeren plaat bij de ingang van het steegje: "STECKENBORNPAD/ PLECHTIG GEOPEND OP 22-8-1987 DOOR/ BURGEMEESTER ROGER VANDEWALLE/ IN AANWEZIGHEID VAN/ BURGEMEESTER H. KARBIG EN/ GEMEINDEDIRECTOR A. STEINS/ VAN DE GEMEINDE/ SIMMERATH STECKENBORN DUITSLAND".

In het begin van de 20ste eeuw bouwt postbode Jules Parmentier een grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes langs het Steckenbornpad. Naast de grot was een Calvarieberg aangelegd. Na zijn overlijden komt de grot in bezit van het Sint-Vincentiusinstituut, de grot wordt verkocht en gesloopt in 1974. Door de wijkbewoners wordt in het begin van de Kuurnsestraat een nieuw kapelletje gebouwd.

Steeg aan de noordzijde begrensd door oude gebouwen van de firma Combes, thans Texmacom (nummers 2-4 aan de hoek met Winkelsestraat). Koperslager Henri Combes sticht rond 1900 een kleine textielweverij. In 1899 liet de linnenfabrikant al een huis bouwen aan de Heulsestraat (zie nummers 18-20). De eerste jaren beroept het bedrijfje zich vooral op thuiswevers. Er wordt voornamelijk zwaar lijnwaad en jutedoek geweven, gebruikt bij de vlasvezelbereiding. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt in de gebouwen een drukkerij ondergebracht. Na de oorlog specialiseert het bedrijf zich verder in een verscheidenheid van juteweefsels. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de productie onderbroken. In 1952 wordt PVBA Combes Gebr. gesticht, gespecialiseerd in juteweverij, appretuur en zakkenconfectie. In 1969 wordt de firma opgedeeld in C.D.Textiel/ Texmacom (bedrukken van jute- en polypropyleenzakken), gevestigd in een gedeelte van de oude bedrijfsgebouwen en Cojubel (verpakkingsweefsels), dat zich vanaf 1989 in de Heulsestraat vestigt.

Nummer 1, westelijke restant van rij woningen, afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1847) als in het verlengde van de Kuurnsestraat gelegen. Witgekalkte eenlaagswoning onder zadeldak in Vlaamse pannen, met getoogde muuropeningen.

Op de noordelijke hoek met de Heulsestraat wordt in 1986 de eenlaagse smidsewoning van de familie Lahousse gesloopt.

• DELAERE J., 75 Lendeleedse straatnamen, in Lethae, nr. 14, 1995, p. 26.
  • DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 283-284, 426, 473-474.