't Gangske

Beschrijving

Zuidelijke zijstraat van de Pastoor De Beirstraat die toegang geeft tot een woonerf. Voetwegels vormen een verbinding met de Kasteelstraat en de Izegemsestraat. Tot de jaren 1990 vormt de wijk een binnenpandig gebied waarvan de kleine 19de-eeuwse eenlaagswoningen enkel toegankelijk zijn langsheen drie smalle voetwegels. De eerste kleine huisjes worden opgetrokken rond 1840 op cijnsgrond. Een herstructurering en renovatie van de verpauperde woningen was al sinds 1980 gepland. In de periode 1995-2000 worden in 't Gangske in totaal 21 sociale huurwoningen en 21 garages opgetrokken, door "Bouwmaatschappij Mijn Huis" uit Harelbeke.

Rijen van aaneengesloten bebouwing van anderhalve bouwlaag onder manke zadel- en lessenaardaken.

• IFU, 't Gangske ondergaat een metamorfose, in Het Wekelijks Nieuws, 05/12/1997.