Hospitaalstraat

Beschrijving

Straat tussen het Tweebruggenplein en de Damstraat, in 1875 getrokken op het tracé van de "Paardestraat", in functie van de bouw van het burgerlijk hospitaal (zie nummer 24). Straatnaam in 1890 gewijzigd in Hospitaalstraat. Aanvankelijk haast onbebouwde straat. Tegenwoordig overwegend met kleinschalige bebouwing uit de 20ste eeuw, met in het begin van de straat nog een aangepast ensemble van negen arbeiderswoningen volgens repeterend schema van 1935 (nummers 54-70).

• DE RIJCKE E., Kroniek van een ziekenhuis : het hospitaal van Hamme, in Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme, Jaarboek IX, 2001, p. 12-21, 34.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena