Geografisch thema

Roeselarestraat

ID
13009
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13009

Beschrijving

Straat met een quasi recht tracé vanaf het kruispunt Stadenstraat/ Zarren-Lindestraat/ Amersveldestraat tot aan de grens met Staden. Vormt samen met de Stadenstraat in het verlengde waarvan de straat gelegen is, de weg van Zarren naar Roeselare. De benaming "Rousselaer straete" in Zarren is reeds vermeld in 1768, maar slaat niet op de hier behandelde weg, die samen met de Stadenstraat in 1843 aangelegd wordt als een deel van de rijksweg Roeselare-Staden-Zarren-Diksmuide. Weliswaar is op de Ferrariskaart (1770-1778) een tracé dat vanaf de Barisdamstraat en de Amersveldestraat naar het zuiden loopt aangeduid, maar dit loopt uit op smalle wegels in het "Vrijbos" (kern op gemeente Houthulst) dat zich dan nog uitstrekt tot het zuiden van Zarren. Bij de aanleg van de Roeselarestraat wordt deels gebruik gemaakt van dit tracé en deels wordt een nieuw tracé in een vloeiende lijn oostwaarts gelegd. Op een mutatieschets van 1886 wordt de straat weergegeven als "steenweg van Dixmude naar Rousselaere".

Het begin van de straat wordt gekenmerkt door recente woningbouw. Voorts landelijke straat met verspreide hoevebouw. Roeselarestraat nummer 63: hoeve met L-vormige opstelling van het vernieuwde huis en de dwarsschuur met geïncorporeerde stalling en wagenhuis. De roodbakstenen schuur is afgedekt door een zadeldak met blauwe mechanische pannen met aanduiding van het jaartal 1906 in rode pannen (zie illustratie bij de straatinleiding). Hoge rechthoekige schuurpoort en getoogde staldeuren en –vensters, deels bewaard groenbeschilderd houtwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1886/26.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XIII, Brugge, 1932, kolom 924.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 57, 74-75.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De hoeve Roeselarestraat nummer 63 met beeldbepalende schuur werd gesloopt. 

  • Informatie verkregen van J. Demarre (23 augustus 2021). 
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Boerenwoning

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Herberg Hertogh van Brabant

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Muurkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

  • Is deel van
    Zarren


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Roeselarestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/13009 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.