Klerkenstraat

Beschrijving

Straat met een quasi recht tracé vanaf de Esenstraat tot op grondgebied Klerken (Houthulst). De straat is nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Er wordt echter reeds melding gemaakt van een "clerc strate" te Zarren op het einde van de 15de eeuw, wat op een andere verbinding naar Klerken wijst. Deze directe verbinding naar Klerken is nog niet aangeduid op de in 1861 opgemaakte kaart van het Militair Cartografisch Instituut, en wel op de herziene kaart van 1883.

De straat wordt nog deels gekenmerkt door landelijk gebied. Ter hoogte van nummer 1, achterliggende lage weiden aansluitend bij de vallei van de Zarrenbeek. Verspreide hoevebouw met enkele verbouwde wederopbouwhoeves van de jaren 1920. Een aantal hoeves situeerden zich oorspronkelijk aan de parallelle Robaertstraat die nu enkel nog een landweg is. Nummer 23: hoeve met naar de straat gericht laag boerenhuis van vijf traveeën onder pannen zadeldak (gootlijst op klossen), korfboogdeur en rechthoekige muuropeningen onder korfbogige ontlastingsboog. Recentere erfpijler met heiligennisje. Nummer 25 is een achteringelegen hoeve gelegen in een omgeving met weiden (zie foto bij straatinleiding). Losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormige opstelling rondom het erf. Boerenhuis met aansluitende lagere stalling, rechthoekige muuropeningen onder korfbogige ontlastingsbogen. De zijgevels van de nutsgebouwen zijn opgevat als tuitgevels met aandaken en vlechtingen.

Klerkenstraat nummer 1 is een villa naar een ontwerp van 2004 door Donck en Partners Architecten (Deinze). De villa wordt gemarkeerd door het op elkaar in spelen van hoger en lager balkvolumes onder platte daken, en kijkt uit op de vallei van de Zarrenbeek en op de "Wullepitmolen" (zie * Molenstraat zonder nummer). Materialen volgens de bouwaanvraag: "cederbeplanking te vergrijzen, witte gladde bepleistering, aluminium ramen met houten draaiende delen".

• Gemeentearchief Kortrijk, Modern archief: bouwplannen, nummer 874/1/04/729 (Klerkenstraat nummer 1).
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel VII, Brugge, 1927, kolom 1037.
  • DEMAREE J., Oorlog in de Belgique. Het oorlogsdagboek van Felicien Vanhove uit Zarren, 1914-1917, Koksijde, 2000, p. 25, 182-184 (iconografie).
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 76.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie