Breulstraat

Beschrijving

Zuidoost-lopende uitvalsweg van het kruispunt 6e Jagersstraat/Marktplaats/Pater Lievensstraat tot Ledegem, met wisselend perspectief op toren en bedaking van de Sint-Martinuskerk. Lange straat met een recht tracé, in 1950 verbreed naar aanleiding van het wereldkampioenschap wielrennen.

Overwegend lintbebouwing met burger- en arbeiderswoningen; dichter bij het dorpcentrum ook (voormalige) handels- en dienstenpanden (onder meer nummers 4, 10, 12, 24). Burgerhuizen met achterliggende voormalige brouwerij (zie nummers 34-36/ Sparrestraat nummers 1-5).

Eenvoudige doorsnee-architectuur uit de jaren 1920, van twee à vijf traveeën en één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan straat); onder meer eenheidsbebouwingen (nummers 18-20, 35-43). Bakstenen lijstgevels in de lijn van de bebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw, onder meer verlevendigd door banden van sierbaksteen (onder meer nummers 14, 16, 24, 32, 35-43, 40). Burgerhuizen met eclectische of regionalistische inslag. Nummer 58: dokterswoning met jaarsteen 1941, getypeerd door neoclassicistische omlijstingen van arduin voor de muuropeningen; beglaasde gietijzeren deur.

Buiten de dorpskom verspreide bouw met boerenarbeidershuizen en hoeven. Tevens kleine ambachtelijke zone met enkele textiel- en metaalbedrijven. Nummer 106: voormalig vlasbedrijf.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol