Laagstraat

Beschrijving

Korte straat in het centrum t tussen het Sint-Germanusplein en de Schoolstraat, met wisselend perspectief op de toren en de bedaking van de Heilige Kruiskerk. Als recht tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), met een haast onbebouwde omgeving en rechts moerassige weiden. Op de P.C. Popp-kaart (circa 1830), verspreide bebouwing. Heden overwegend lintbebouwing met arbeiders- en burgerwoningen. Enkele handelspanden.
Eenvoudige doorsnee-architectuur uit de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, van twee à zes traveeën en één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevels, soms met schijnvoegen gecementeerd of bepleisterd, en witbeschilderd (nummers 6, 9, 10, 11). Nummer 4: burgerhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20st eeuw met typerende doorgetrokken druiplijsten en rechte baksteenfries.
Bebouwing uit de jaren 1920: onder meer lage, inmiddels deels aangepaste eenheidsbebouwing aansluitend bij de regionalistische stijl, met kenmerkende klimmende dakvensters en dakvensters in puntgevel (nummers 13-19, 21-23, 24). Nummer 28: art-decogetint dubbelhuis van twee bouwlagen, met typerende bovenerkers uitlopend op puntgevels; winkelpui en metalen beglaasde vleugeldeur. Nummer 12: handelspand van 1933 naar ontwerp van E. Delie met sobere winkelpui en parement van zwarte en grijze glazuurtegels; geblokte kroonlijst. Nummers 16-18 met gewijzigde voorgevels naar ontwerp van F. Deschrijver (Roeselare), van 1941; nummer 16 met inmiddels aangepast houtwerk.

• Stadsarchief Roeselare, 3.921, 1933/2, 1941/8.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol