Heirweg

Beschrijving

Noordoostelijke uitvalsweg naar Koolskamp (Ardooie) in aansluiting bij de Schoolstraat, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de P.C. Popp-kaart (circa 1830) "Ouden heer straat", ook wel de "steenweg naar Hazel Bosch (Taazel Bosch)" genoemd.
Overwegend lintbebouwing met arbeiders- en burgerwoningen, overgaand in losse bebouwing met boerenarbeiderswoningen. Rechts van nummer 16, grote, ommuurde tuin met rode beuken. Tevens een aantal handelspanden. Nummers 19-21: tweedehandsautohandel als vierbeukig gebouw onder zadeldaken (nok loodrecht op de straat), naar verluidt in meerdere fases gebouwd in de jaren 1930-1950; typerende getrapte geveltoppen. Eenvoudige doorsnee-architectuur van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevels, sporadisch met schijnvoegen gecementeerd (nummer 8) of verlevendigd door middel van banden en strekken van gele sierbaksteen (nummer 16). Nummer 32: diephuis.
Lage, alleenstaande (boeren)arbeiderswoningen uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw, meestal in voortuintje, met typerende baksteenfriezen en bij nummer 110 omlopende druiplijst van gesinterde baksteentjes. Nummers 179-18: eenheidsbebouwing onder geknikt zadeldak, nummer 181 met later toegevoegde trapgevel.
Bebouwing uit de jaren 1920-1930 met typerende rechthoekige muuropeningen onder betonnen of granitolateien (onder meer nummers 5-11, 15, 32). Tevens villabouw uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw.
Aan het straatuiteinde, gehucht 'Kapelhoek', alsdusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), heden met kerk van 1968.

• Stadsarchief Roeselare, 3.921, 1940/2.
  • CALLEWAERT F., Noord-Bevers hoevenpad, Vakantiegenoegens, Roeselare, 1986, z.p.