Geografisch thema

Aatstraat

ID
12874
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12874

Beschrijving

Deel uitmakend van de oude "heerwegh van Aet", aldus reeds vermeld in 1596. Nu vertrekkend van de metalen voetgangersbrug, zogenaamd de passerelle (zie IJzerstraat), over de spoorweg aan het station van Ronse naar de grens met Elzeele en na de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk zogenaamd Wodecqstraat en Maquisstraat. Als invalsweg in de eerste helft van de 19de eeuw vervangen door de Elzeelsesteenweg. Op kruispunt met Langeweg, één van de twee bewaarde gietijzeren straatlantaarns in Ronse met stempel van "Rey Frères fondeurs Bruxelles", kandelaber voorzien van vier armen en op de basis versierd met het wapenschild van de stad, vermoedelijk uit het interbellum.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Is deel van
    Ronse


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Aatstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12874 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.