Karel Gilsonstraat

Beschrijving

Van oudsher een gedeelte van de voormalige Dorpsstraat die de gemeente van noord naar zuid halveerde en oorspronkelijk de scheiding vormde tussen velden (westen) en beemden (oosten), zie gemeente-inleiding. Als bescherming tegen de regelmatig terugkerende overstromingen van de Zenne werd de straat geleidelijk opgehoogd; het niveauverschil is trouwens nog merkbaar ter hoogte van nummer 19 dat duidelijk beneden het straatniveau ligt. Samen met de Fabriekstraat voor het eerst gekasseid in 1838. De huidige benaming werd in 1938 ontleend aan Karel Gilson (1855-1896), burgemeester van Ruisbroek van 1891 tot 1896.

Heterogene lintbebouwing onderbroken voor het domein van kasteel "De Helle", voormalige zetel van de heerlijkheid en tot op heden een groene enclave binnen de sterk geïndustrialiseerde gemeente.

• DULLEKENS L., PATERNOSTER A. en VANDENBOSCH A., Ruisbroek, wegen en straten, in Lewe, jaargang 18, nummers 3-4, 1999, p. 40.