Fabriekstraat

Beschrijving

Van oudsher een gedeelte van de voormalige Dorpsstraat die de gemeente van noord naar zuid halveert en oorspronkelijk de scheiding vormde tussen velden (westen) en beemden (oosten), zie gemeente-inleiding; bijgevolg diende deze straat waarvan de pare kant iets hoger lag dan de onpare zijde, ook lange tijd als dam tegen de regelmatige overstromingen van de Zenne. Ze werd voor het eerst gekasseid in 1838. Bij de vernieuwing en de verbreding van de straat in 1956 werd het niveauverschil zo goed als weggewerkt.

De huidige benaming werd in 1930 ontleend aan de aanwezigheid van de linnenweverij Rey-Ainé die zich hier vestigde in 1851; de fabrieksgebouwen waren gelegen op de terreinen tussen de huidige Wandelingstraat en Villalaan, zie ook gemeente-inleiding; het bedrijf hield op te bestaan in 1960, het complex werd toen gesloopt en de vrijgekomen gronden werden verkaveld door de bouwmaatschappij "Ruisbroekse Haard" vanaf 1961.

Bij het begin van de straat links ligt het voormalige gemeentehuis (nummer 1), een op het modernisme aansluitend ontwerp van architect P(etrus) Hollemans (Ruisbroek), zie gevelsteen; eerstesteenlegging op 1 september 1965 en inhuldiging op 14 september 1968, zie gedenkplaten. Toen het gemeentehuis ten gevolge van de fusie van gemeenten overbodig was geworden, werd het in gebruik genomen als bibliotheek, thans doet het gebouw dienst als administratief centrum van het OCMW. Achterliggend gemeentepark met "Residentie van Parijs", bestaande uit serviceflats waarvan de bouw werd aangevat in 1994; verder is er ook het dienstencentrum van het OCMW en een filiaal van de gemeentelijke bibliotheek. De straatwanden vertonen een vrij heterogene lintbebouwing, waaronder een bewaarde reeks arbeidershuizen in repeterend schema (nummers 288-366).

• DULLEKENS L., PATERNOSTER A. en VANDENBOSCH A., Ruisbroek, wegen en straten, in Lewe, jaargang 18, nummers 3-4, 1999, p. 32-34, 81-82.