Rollegemstraat

Beschrijving

Noordoostelijke uitvalsweg aansluitend bij de Plaats en de Menenstraat, en verbinding van de dorpskom met Rollegem-Kapelle. Getypeerd door lintbebouwing grosso modo van na 1844 (Atlas der Buurtwegen), overgaand in verspreide hoevebouw. Vooraan in de straat rustoord "Rustenhove" (nummers 13-17), met blikvangende kapel van 1957 naar ontwerp van architect Tourlamain (Varsenaere).

Dominerende woonfunctie. Burger- en arbeiderswoningen; toename van handels- en dienstenpanden naar het centrum toe, onder meer gemeentehuis (zie nummer 33). Voormalige brouwerij Peirsegaele, nu drankenopslagplaats (zie nummer 69).

Basisbebouwing: breedhuizen van een à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, uit de tweede helft van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw. Achterin gelegen boerenarbeidershuis nummer 51 klimt mogelijk op tot de tweede helft van de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw.

Doorsnee-architectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevels, sporadisch beschilderd of met gebruik van sierbaksteen. Nummer 69 uitzonderlijk bepleisterd. Nummers 64-70: oorspronkelijk een lage eenheidsbebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw, met arbeidershuisjes onder zadeldak (nok parallel aan de straat); tandlijst met dropmotief en aangepaste muuropeningen. Bebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer tengevolge van beschadiging of vernieling van enkele panden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nummers 25-29 in 1920 wederopgebouwd naar ontwerp van E. Apers (Roeselare), handels- en arbeidershuizen met regionalistische inslag; nieuwe parementen met uitzondering van nummer 25.

• Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 9041.