Pieter Gorusstraat

Beschrijving

Straat gelegen in de wijk gekend als "Zele-Dijk" in het zuidoostelijk gedeelte van de gemeente, grenzend aan Berlare, Appels en Grembergen. Verbindingsweg tussen Dijkstraat en N 47. Hier situeerde zich reeds in de 18de eeuw een economisch belangrijk centrum met loskaaien, scheepsbouwers, en dergelijke dat deels eigendom van de Abdij van Baudelo was. Tijdens het tweede en derde kwart van de 19de eeuw ontwikkelden de handels- en industriële activiteiten hier sterk wat gepaard ging met een verhoogde bouwactiviteit ter hoogte van het kruispunt Dijkstraat en Pieter Gorusstraat. Voorts werden bij noodopgravingscampagnes in 2002 tijdens de aanleg van de "zuidelijke omleiding" N 47 belangrijke archeologische sporen uit de middeleeuwen, de romeinse en ijzertijdperiode in deze straat gevonden en onderzocht.