Plaats

Beschrijving

Dorpsplein en kerkomtrek; ten noorden van de kerk overgaand in straat, aansluitend bij de Stationsstraat en de H. Verriestlaan.

De kerkomtrek was ten zuiden onbebouwd; de laatste jaren [1999] echter toenemende villabouw aan de Menenstraat.

Sociaal gevarieerde woonfunctie met burger- en arbeidershuizen. Voormalige handelspanden en cafés, onder meer "in den Toren" (nummer 2/ Menenstraat), "Paradijs" (zie nummer 32) en "Cecilia" (nummer 37).

Ten noorden van de kerkomtrek en in de straat lintbebouwing voornamelijk bestaande uit breedhuizen van twee à drie traveeën en één, anderhalve of twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Arbeiderswoningen onder meer in steegjes rechts van nummer 21 en rechts van nummer 37 (zie nummers 39-41).

Eenvoudige doorsnee-architectuur uit de tweede helft van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Eenheidsbebouwing uit eerste kwart 20ste eeuw: onder meer nummers 22-24; nummers 28-30 kleine burgerhuizen met typerende granitolateien.