Schietspoelstraat

Beschrijving

Lange, bochtige landweg tussen de Bruggestraat en de Wantestraat. Genoemd naar de voormalige herberg "De Schietspoele" (zie nummer 2). Een schietspoel wordt gebruikt bij het weven, tot het einde van de 19de eeuw een bijkomende bron van inkomsten voor de meeste gezinnen in Ruiselede. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als "Chemin de celui dit Wyngene Straet par le Cabaret de Schietspoel au Moulin dit Axpoel Molen" of "Craeyenbroek Straet". Ter hoogte van nummer 2 vertrekt een voetweg van de herberg "De Schietspoele", naar de dorpskern, op de Atlas beschreven als "Sentier du village au Cabaret de Schietspoel" of "Schietspoel Voetweg".

Landelijke weg met hoofdzakelijk verspreide hoevebouw zie de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques (ter hoogte van de nummers 5, 10, 15, 19), de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen. Oudere boerderijsites met gebouwen opklimmend tot de 19de eeuw of 18de eeuw zie nummer 6+.
Nummer 11 is een boerenarbeiderswoning, wellicht uit de tweede helft van de 19de of begin 20ste eeuw.
Nummer 7 met woonhuis uit het interbellum.

Concentratie van huizen in een straatknik ter hoogte van nummer 3, "De Frone" genoemd. De betekenis van vroon als viswater behorend aan de heer kan te maken hebben met het laaggeleden weidegebied palend aan hogere koutergrond, tijdens het ancien régime eigendom van de heerlijkheid Poelvoorde. Op de Grenskaart staat "...van dar lanckx de dwersstrate tot den inganhanck vande Froone…van dar noort ende west keerrende lancx de Froone dye hier buytten es blijvende…". In 1903 is ook sprake van een herberg "De Frone" (huidig nummer 3).

• BRAET M., Verklaring van de Ruiseleedse straatnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nummer 1, 2006, p. 31.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nummer 4, 1993, p. 171.
  • DEPREDOMME J., Ruiseleedse gebouwen en plaatsnamen op de Grenskaart van 1627, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 2, nummer 2, 1985, p. 87-92.
  • VAN WONTERGHEM E., Inventaris van de Ruiseleedse herbergen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nummer 2, 2002, p. 60.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien