Pontstraat

Beschrijving

Landelijke weg met  bochtig verloop die de Kruiswegestraat met de Tieltstraat verbindt. De weg leidt vroeger via Kanegem naar de veerpont over de Leie te Sint-Baafs-Vijve. De oudst gekende vermelding dateert van 1549. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Pont Straete" aangeduid. In de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als "Chemin du Cabaret dit le Maison d'Autriche au hameau Kruiswege" of "Pont Straet".

Van oudsher verspreide bebouwing met aantal hoeves die al voorkomen op de Ferrariskaart (onder meer zie nummers 6 en 17), wellicht in kern opklimmend tot de 18de eeuw.
Op de kaart met de schutkring voor de koeplaag van 1774 staan enkele huizen getekend ter hoogte van de huidige nummers 2, 4, 6, 16 en 17.
De vroegere herberg "'t Vliegend Paard", was vermoedelijk te situeren ter hoogte van het huidige nummer 10. 't Vliegend Paard en Keizerhoek zijn hier voorkomende toponiemen.
De straat wordt tegenwoordig ook nog getypeerd door enkele lage woningen uit het interbellum (zie nummers 1, 3, 13).

• Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nummer 1585.
  • BRAET M., Verklaring van de Ruiseleedse straatnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nummer 1, 2006, p. 31.
  • GELAUDE F., Coeyplaege te Ruiselede in 1774, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 15, nummer 2, 1998, p. 61-88.
  • VAN WONTERGHEM E., Inventaris van de Ruiseleedse herbergen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nummer 2, 2002, p. 58.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien