Kanegemstraat

Beschrijving

Straat met licht gebogen tracé lopend vanaf de Tieltstraat in zuidoostelijke richting tot aan de grens met Tielt (Kanegem). Wordt op Tielts grondgebied voortgezet onder de naam Keizerstraat. Vormt circa 1850 als belangrijkste verbindingsweg met Kanegem één van de hoofdwegen van Ruiselede. De Atlas der Buurtwegen (circa 1842) geeft in de "Caneghem Straet" dezelfde situatie weer.

Landelijke straat met verspreide bewoning hoofdzakelijk bestaande uit hoevebouw. Op de kaart met de schutkring voor de koeplaag van 1774 staan ter hoogte van nummers 1 en 5 huizen aangeduid. Oudste bebouwing opklimmend tot circa 1860 (zie nummer 2).

• Rijksarchief Gent Kaarten en Plans, nummer 1585.
  • BRAET M., Verklaring van de Ruiseleedse straatnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nummer 1, 2006, p. 15.
  • GELAUDE F., Coeyplaege te Ruiselede in 1774, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 15, nummer 2, 1998, p. 61-88.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien