Rodenbachlaan

Beschrijving

Straat met U-vormig verloop aan de noordzijde van de Mandellaan, zogenaamd naar de gekende Roeselaarse dichter Albrecht Rodenbach (1856 - 1880), tevens stichter van de "Blauwvoetbeweging".

Vormt een onderdeel van de "Mandelwijk", een sociale woonwijk aan de rand van het dorpscentrum die door de Roeselaarse bouwmaatschappij De Mandel in de jaren 1963-1973 gerealiseerd wordt, tevens bestaande uit bebouwing in de Mandellaan en de Gezellelaan.

Bouwblokken van eengezinswoningen in spiegelbeeldschema met al dan niet omhaagde, en veelal verharde voortuintjes; woonhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken met vooruitspringende, geïncorporeerde autobergplaatsen, roodbakstenen parement en licht verdiepte gevelvelden waarin muuropeningen met gepleisterde en geschilderde borstwering.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1972/142, 1973/42.
  • VANNESTE H., Meulebeke, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 100-101.
  • VERMEULEN B., 75 jaar bouwmaatschappij De Mandel, 1920-1995, Roeselare, 1995, p. 74, 93.

Auteurs: Callaert, Gonda