Gezellelaan

Beschrijving

Straat met U-vormig verloop aan de noordzijde van de Mandellaan, zogenaamd naar de gekende priester-dichter Guido Gezelle (Brugge, 1830 - 1899). Vormt samen met een deel van de bebouwing in de Mandellaan de "Mandelwijk", een sociale woonwijk aan de rand van het dorpscentrum die in de jaren 1963-1973 door de Roeselaarse bouwmaatschappij De Mandel gerealiseerd wordt, net als de recentere Rodenbachlaanwijk ten westen ervan. Wordt volgens kadaster in twee fasen opgericht met oudste woningen aan weerszijden van het westelijke deel van de straat.

Bouwblokken van eengezinswoningen in spiegelbeeldschema met al dan niet omhaagde voortuintjes, pannen zadeldaken die laag doorgetrokken zijn boven de vooruitspringende autobergplaatsen, roodbakstenen parement en verdiepte gevelvelden, waarin muuropeningen met gepleisterde en geschilderde borstwering.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1972/142, 1973/42, 1974/65.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikel 3285.
  • GERMONPREZ R., Het boek van Meulebeke, Meulebeke, 1982, p. 207.
  • VANNESTE H., Meulebeke, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 87.
  • VERMEULEN B., 75 jaar bouwmaatschappij De Mandel, 1920-1995, Roeselare, 1995, p. 93.

Auteurs: Callaert, Gonda