Steenweg op Merchtem

Beschrijving

Noordelijke uitvalsweg met een bochtig tracé. De straat ligt in het verlengde van de Steenweg op Brussel en buigt ten zuid-zuidwesten rond de kerk richting noordelijke gemeentegrens (Merchten-Hamme).

Deel van de quasi verticale, historische baan van Brussel naar Merchtem, waarvan het oorspronkelijke traject via de huidige Steenweg op Brussel-Kaasmarkt-Windberg en Steenweg op Merchtem, ten westen van de dorpskom, verliep. Na de uitbouw van de kasteelsite met bijhorende banwatermolen en banbrouwerij annex herberg aan de oostelijke rand van het domein, verlegde de weg zich in de middeleeuwen als een oostelijke uitstulping rond het kasteeldomein, om via het kerkplein ter hoogte van de noordelijke dorpsgrens weer aansluiting te vinden op het oorspronkelijke traject. In het eerste kwart van de 19de eeuw aangelegd als Provinciale Steenweg waarbij in 1827 het stuk tussen de abdij van Dielegem en de kerk van Wemmel werd gekasseid, in 1833 het deel tot aan de noordelijke gemeentegrens en in 1837 tot Merchtem.

• BUELENS V., De eerste tram, in Wamblinis, jrg. 4, nr. 1, Wemmel, 1976, p. 1.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn