Koevliet

Beschrijving

Beboomde zijstraat van de Kouterstraat, gelegen aan het Julie Billiartplein en leidende naar de Driesstraat en aangelegd in het laatste kwart van de 19de eeuw. Vanouds straat met een concentratie aan sociale voorzieningen. Ter hoogte van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën situeerde zich het burgerlijk hospitaal, annex wees- en ouderlingentehuis geleid door de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo en later gekend als "Oud Hospitaal". De bouw van dit complex werd respectievelijk gestart in 1829 en stapsgewijs uitgebreid vanaf de jaren 1838. In 1902 werd, palend aan het bestaande godshuis, een nieuw hospitaal gebouwd naar ontwerp van architect Alphonse Depauw uit Lokeren. In 1933 bouwden de zusters van de Heilige Sint-Vincentius een nieuwe kliniek en moederhuis naar ontwerp van architect Frans Van Severen (Dendermonde) aan de overzijde van de straat (Koevliet nummer 2). Het "Oud Hospitaal" van de C.O.O. was vanaf dan enkel bestemd als ouderlingengesticht. In deze gebouwen situeerde zich de eerste hospitaalkapel toegewijd aan de Heilige Vincentius a Paulo ingezegend op 12 juli 1841, vergroot in 1877, afgebroken in 1906 en herbouwd in 1908 (naar ontwerp van architect Alphonse Depauw uit Lokeren), in 1956 verheven tot openbare kapel en in 1963 gebruikt als voorlopige kapel van de pas opgerichte nieuwe Kouterparochie. Complex met kapel grotendeels afgebroken circa 1968 in functie van de nieuwe Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeënkerk.

Een rest van de vroegere ziekenzaal maakt heden deel uit van het aanpalende parochiaal centrum "De Zeven" (Koevliet nummer 1).

In 1963 werd een gloednieuw C.O.O.-rusthuis Beukenhof met fraaie kapel ingehuldigd; de architect was Lucien Van Kerckhove uit Lokeren. De glasramen van de voormalige hospitaalkapel werden fragmentair in de huidige rusthuiskapel herplaatst. Gans het complex, rusthuiskapel inbegrepen, gaat in 2010 tegen de vlakte. Een gloednieuw woonzorgcentrum "De Meander" Komt in de plaats. De eerste fase wordt in maart 2010 in gebruik genomen.

De voormalige kliniek en moederhuis van 1933 werden inmiddels verbouwd en herbestemd, gedeeltelijk als serviceflats gekend als "Residentie Koevliet" (Koevliet nummer 2) en gedeeltelijk als provinciale school. Een nieuwe dag- en polikliniek (Koevliet nummer 6) onderdeel van het AZ Sint-Blasius van Dendermonde werd in 1994 geopend, een nieuw rust- en verzorgingstehuis "De Vliet" in 1998 (Koevliet nummer 8).