De Deckerstraat

Beschrijving

Licht gebogen verbindingsstraat tussen Lokerenbaan en Markt en Heilig Hartplein, aangelegd in de periode 1855-1857 als "Nieuwe Baanstraat", later ook "Statiestraat". Vervolgens herdoopt in "De Deckerstraat" verwijzend naar Pieter De Decker (1812-1891) uit Zele, gewezen eerste minister onder Leopold I en gouverneur van Limburg. Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw straat geleidelijk aan bebouwd met burgerwoningen, waarvan de oudste bebouwing (nummers 1-3 en nummer 5) heden deel uitmaakt van het beschermde dorpsgezicht van de dekenij en omgeving bij M.B. van 25.03.1997. Voorts situeerde zich ook in deze straat de, thans zeer fragmentair bewaarde, voormalige hulpkerk van 1869 naar ontwerp van de bouwkundige Jozef Saeys (Baasrode) ook gekend als de "Kapellemis" (nummer 20). Volgens de literatuur stond een vrijheidsboom tot 1979 op de straathoek tussen de Bookmolenstraat en de De Deckerstraat.