Koning Leopold III-straat

Beschrijving

Korte dorpsstraat van de Koning Albert- naar de Leiestraat. Voorheen "Brouwerijstraat" zie voormalige vestigingsplaats van "Brouwerij Flandria", heden feestzaal "Huis Van Wonterghem". Volgens De Flou, als "Brouwerijweg" voor het eerst vermeld in 1912. Vanaf 1945, huidige benaming.
Op de Ferrariskaart (1770-1778) weergegeven als dreef. Op de Atlas der Buurtwegen (1844), samen met de huidige Twaalfde-Liniestraat vermeld als "Lijkstraetje", een onbebouwde dorpsstraat die het Marktplein met de Leiestraat verbindt.

Straatbeeld getypeerd door rijbebouwing uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Eenvoudige bakstenen lijstgevels van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken onder meer nummers 8-14, rijtje arbeiderswoningen volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1913. Nummers 15-17, met aflijnende muizentandfries. Nummer 19, met blind venster boven de deur. Nummer 21, met later bepleisterde lijstgevel. Nummer 25, met bewaard schuifraam en paneeldeur. Nummer 16, voormalige vlasschuur gebouwd in 1920 in opdracht van Cyrille en Remi Vanluchene, vlashandelaars, thans dienst doende als garage.  Nummer 22, arbeidershuisje van één bouwlaag, met schijnvoegen bepleisterde lijstgevel. Nummer 1 aan de hoek met Koning Albertstraat, voormalige herberg "De Kluisberg", vermoedelijk gebouwd in het begin van de 20ste eeuw, met typische afgeschuinde deurtravee oplopend in dakvenster met trapgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1913/26, 1920/45.
  • BRUNEEL N., Oude herbergen te Kuurne, Kuurne, 1996, p. 162.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel II, Brugge, 1921, kolom 883.
  • Van Cuerne tot Kuurne. Het dorp van toen, Kuurne, Kuurne, 2007, p. 188.

Auteurs: De Gunsch, Ann