Galgeveld

Beschrijving

Geasfalteerde straat lopend van de Smissestraat tot aan de Vijverstraat via een recht tracé. De straat wordt in twee verdeeld door de Sint-Jorisstraat. Benaming "Galgeveld" verwijst naar de galg die kort vóór 1650 was opgericht door de feodale heer van Sint-Joris die de jurisdictierechten bezat. Een eerste vermelding als "Galgeveld" dateert van 1845.

De straat staat al opgetekend op de Ferrariskaart van 1770-1778 met een gelijklopend tracé. De weg is afgebeeld als een met bomen afgezoomde weg met langs weerszijden bossen, omhaagde akkers, een kasteel en vier verspreide hoeves, waarvan enkel Galgeveld nummers 51, 58 en 61 bewaard bleven.

De bebouwing concentreert zich voornamelijk in het eerste straatgedeelte, dicht bij de dorpskern. Eenvoudige boerenarbeiderswoningen van één bouwlaag en drie à vier traveeën onder pannen zadeldak, soms met geïntegreerde stalvleugel of opgevat als een tweewoonst. De ene meer uitgewerkt dan de andere, soms met bepleisterd en beschilderd gevelparement met imitatievoegwerk en siermotieven. De oudste voorbeelden gaan terug tot eind 19de eeuw. Tot op heden worden deze woningen voorzien van een nieuw gevelparement. Tussen 1929 en 1945 werden hier verschillende arbeiderswoningen gebouwd door de Maatschappij Vrijhuis-Blijhuis. Doel was goedkope maar comfortabele woningen te bouwen die arbeiders tegen een haalbare prijs konden afbetalen. De huizen werden genoemd naar de bezieler en stichter van de maatschappij Jozef De Lille, namelijk "De Lille-huizen".

In de jaren 1960-1970 worden een aantal nieuwe zijstraten aangelegd zoals de "Lanierlaan" en "Tuinwijk". "Tuinwijk" is een kenmerkend voorbeeld van een verkaveling uit de jaren 1960-1970. Vermoedelijk gebouwd in opdracht van een sociale bouwmaatschappij.

Aan de overzijde van de Sint-Jorisstraat bewaarde de straat meer haar landelijk karakter met aanwezigheid van bossen en weilanden. Verspreide hoevebouw. Ook aanwezigheid van het zogenaamd "Klein kasteel" of "Galgeveldkasteeltje" met bijhorend neerhof, vermoedelijk ingeplant op een oudere site. Ook aanwezigheid van een kleine hoeve zogenaamd "de Krentenmol" (zie Galgeveld nummer 53), een in oorsprong 17de-eeuwse (?) hoeve, grondig gerestaureerd.

• RYSERHOVE, A., Het Beernem, Oedelem en Sint-Joris van toen, Brugge, 1982, p. 127.
  • RYSERHOVE A., Plaatsnamen te Sint-Joris, in Bos en Beverveld, jaarboek 1992.
  • VAN WONTERGHEM E., "De Krentenmol", of landelijk wonen in een 17de-eeuws hoevetje te Sint-Joris, in Brochure Open Monumentendag Vlaanderen 2007. Gemeente Beernem, Beernem, 2007, p. 16-17.
  • VAN WONTERGHEM E., Sociaal wonen. Sociale woningbouw te Beernem, in Brochure Open Monumentendag Vlaanderen 2007. Gemeente Beernem, Beernem, 2007, p. 2-9.

Auteurs: Gilté, Stefanie