Stationsplein

Beschrijving

Rechthoekig plein, verbreding van de Van Aelbrouckstraat en de Musselystraat en uitloper van de axiaal gerichte Stationsstraat, aangelegd in het derde kwart van de 19de eeuw. Eertijds homogene bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw: bepleisterde en beschilderde herenhuizen met twee of twee en een halve bouwlaag (nummer 8 beraapt) en variërende gevelbreedte, heden op verschillende plaatsen gewijzigd door vernieuwd gevelparement (nummer 3, 7, 9) en/of -indeling (nummer 9, 10) en hoger opgetrokken gevels. Afgesnuite hoekhuizen verruimen het plein.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle