Geografisch thema

Schaerestraat

ID
12368
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12368

Beschrijving

Loopt van de Ruweschuurstraat naar de Antwerpse Heirweg met recht straattracé. Oudere benamingen zijn "d'Harynckstraete" (op kaart van 1770) en naar verluidt "Oude Soutwegh". Het huidig verloop van de straat staat al weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778) met aan weerszijden bebouwing van kleine boerenarbeiderswoningen. Op een kaart van 1809 is het blok gevormd door de Schaerestraat, de Ruweschuurstraat en de Hoogstraat grotendeels ingevuld door bossen en een dambordvorming patroon van ontginningsdreven. De benaming "Schaerestraat" is dan al in gebruik. Thans schaars bebouwde straat met verspreide bebouwing. Voornamelijk akker- en weilanden met een deels behouden dreefstructuur.

  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1608.
  • De wijken, merkwaardige gebouwen, bekende personen en herbergen van t' Zwarte Veld, in Bos en Beverveld, jaarboek 2006, p. 184.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Is deel van
    Oedelem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schaerestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12368 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.