Mexicostraat

Beschrijving

Straat beginnend bij de Hoornstraat bestaande uit twee vertakkingen enerzijds lopend tot aan de Aardappelstraat en anderzijds lopend tot aan de Kasteeldreef. De naam Mexico wordt sinds 1890 gebruikt voor de straat en de wijk.

In het begin van de straat aanwezigheid van het park horend bij het voormalige kasteel van Beernem . Ook aanwezigheid van ontginningsplas.

Oudste bebouwing, namelijk de hoeve zogenaamd "Eeckhof" of het zogenaamde "Audenaerdegoed" met bijhorende windmolen (zie nummer 2) staan weergegeven op de kaart van het Brugse Vrije van 1561-1571 door Pieter Pourbus. Overige bebouwing grotendeels in de tweede helft van de 19de eeuw tot stand gekomen. Vrij eenvoudige volumes overwegend van het langgestrekte type, sommige met bijhorend bakhuisje zie nummer 15. Ook enkele voorbeelden van hoevebouw uit de jaren 1930 met een nieuw gevelparement zie nummers 11, 12.

• RYSERHOVE A., Vierhonderd plaatsnamen te Beernem. Vijfde reeks, in Bos en Beverveld, jaarboek 1972, p. 84.

Auteurs: Gilté, Stefanie