Hubert d'Ydewallestraat

Beschrijving

Drukke verbindingsweg beginnend bij het Stationsplein en eindigend bij de Wellingstraat met een recht straattracé. In het begin van de straat, tegenaan de spoorweg, een tweesprong waarvan één doodloopt bij de spoorlijn Oostende – Brussel. De geasfalteerde straat loopt evenwijdig met de spoorweg. Ten zuiden van de Hubert d'Ydewallestraat aanwezigheid van een nieuwbouwwijk ontstaan in de jaren 1960 met de centraal gelegen Heilige Maria Moeder Gods-kerk.

De straat staat nog niet weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). De huidige straat staat aangeduid op de militaire kaart van 1884. Volgens het kadaster aangelegd in 1854.

Het begin van de straat wordt vooral gedomineerd door de commerciële functie. Tot op heden worden die commerciële functies nog verder uitgebreid (zie nieuwe grootwarenhuizen). Hiernaast ook nog woonfuncties die tot op heden nog uitbreiding kent. De oudste bebouwing dateert uit het begin van de 19de eeuw en bestaat uit kleine boerenarbeiderswoningen. In de jaren 1930 worden woningen gebouwd met weinig uitgesproken stijlkenmerken die aansluiten bij het modernisme. In de jaren 1960 bouwen van vrijstaande of gekoppelde woningen die aansluiten bij de achterliggende wijk rondom de Heilige Maria Moeder Gods kerk.

Auteurs: Gilté, Stefanie