Aalstersestraat

Beschrijving

Onderdeel van de oude wegverbinding van Aalst naar Dendermonde via Lebbeke, op Wieze voorheen Molenstraat geheten verwijzend naar de verdwenen windmolen van de heren van Wieze die aan de weg op de Molenkouter gelegen was (zie ook nummer 147). Aan de Aalstersestraat werd in 1838 de brouwerij Callebaut opgericht. De brouwnijverheid kende een lange traditie te Wieze; het deel van Wieze behorend tot de vrijheerlijkheid Wieze-Kapittel genoot immers van ontheffing van accijns op het bier tijdens het Ancien Régime. Eind 19de eeuw was de brouwerij Callebaut uitgegroeid tot een van de grootste in het land. Het familiebedrijf Callebaut breidde zich uit tot een onderneming met vele nevenbedrijven. De brouwerij stopte haar activiteit in 1975 en werd circa 1986 grotendeels gesloopt. De chocolaterie opgericht in 1910 werd in 1987-1990 vernieuwd (thans chocoladefabriek Callebaut-Barry). Een van de laatste overblijfsels van de brouwerij Callebaut zijn de vroegere bijhorende stallen (nummer 77) die aangepast werden aan een nieuwe, commerciële bedrijfsfunctie.

• PAELINCK L. (e.a.),Wieze, een kijkboek: een dorp om van te houden, Wieze, 1992. p. 190, 207-215, 274, 294.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke