Geografisch thema

Fonteinebeekdreef

ID
12250
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12250

Beschrijving

Rechte dreef in de villaverkaveling "Tafeldijcken", ten zuiden van de Oudenburgweg. Genoemd naar de Fonteinebeek die vanaf de grens met Snellegem tot in de Zandstraatbeek kronkelt. De beek wordt voor het eerst onder deze naam vermeld in 1846, en is op haar beurt vernoemd naar hoeve "De Fonteyne", die zich sinds midden 18de eeuw nabij de beek bevindt (zie nummer 21). De hoeve ligt geïsoleerd in de zuidelijke hoek van de verkaveling.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel IV, Brugge, 1924, kl. 242-243.
  • FRANCHOO A., De niet-bevaarbare waterlopen te Varsenare, in Brugs Ommeland, jg. 11, nr. 1, 1971, p. 26-30.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve De Fonteyne

  • Is deel van
    Varsenare


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fonteinebeekdreef [online], https://id.erfgoed.net/themas/12250 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.