Noordstraat

Beschrijving

Landelijke straat van Zerkegem, vanaf de Gistelsteenweg naar het noorden lopend, daar afgesneden door de E40. Historisch tracé, pas in een document van 1902 onder de huidige naam vermeld. Voordien heette deze straat de "Hellegatstraat", anders dan de huidige straat met die naam genoemd naar de grootgrondbezittersfamilie Vanderhelle, die in de 16de eeuw akkers en weiden langs deze weg bezat.

Schaarse bebouwing, bestaande uit enkele kleinere in kern 19de-eeuwse hoeves, meestal sterk verbouwd, voorbeeld nummers 47 en 49 aan de hoek met Ettelgemstraat, twee aanpalende woningen van anderhalve bouwlaag met siercementering. Twee grote, historische polderhoeves wijzen op het rijke grondgebruik in de noordelijke helft van de gemeente, zie nummers 38 en 62. Tegen de Gistelsteenweg aan, eind-20ste-eeuwse eengezinswoningen in tuin.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XI, Brugge, 1931, kl. 603.
  • Aanvullingen betreffende de straatnaam door Marcel Desmedt, februari 2008.