Meerlaan

Beschrijving

Voormalige Erwetegemstraat, aanzettend vanaf het einde van de Hoogstraat, lopend in zuidelijke richting, met de Kleine Meerlaan en de Erwetegemstraat in het verlengde. Zuidoostwand: heterogene bebouwing, onregelmatig ingeplant ten opzichte van de rooilijn, onder meer grote alleenstaande villa's uit de eerste helft van de 20ste eeuw (nummer 21, 23); nummer 25: Koninklijk Atheneum, recente bouw. Noordoostelijke wand: eenvoudige aaneengesloten bebouwing; huizen met twee of twee en een halve bouwlaag en wisselend aantal traveeën onder zadeldaken, uit eind 19de eeuw begin 20ste eeuw. Diverse parementen. Ritmiek onderbroken door het groter volume van de neogotische rijkswachtkazerne (nummer 46). Storende hoogbouw: nummer 138 (hoek Zuidstraat).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

Nummers 21 en 23, respectievelijk villa De Puyseleer en villa De Kluize, werden beide rond 1930 gebouwd door de Gentse architect Oscar Van de Voorde. Anno 2015 is nummer 23 niet langer bewaard.

• GOETHALS R. 2006: Unieke villa bedreigd [online], http://www.nieuwsblad.be/cnt/g3t103ofq (geraadpleegd op 7 mei 2015).
Auteurs : Verhelst, Julie