Koffiestraat

Beschrijving

Rechte straat tussen de Kapellestraat en de Hogedijkenstraat, door de Gistelsteenweg doormidden gesneden. De straat gaat volgens Van Eenoo terug op de historische dreef die de dorpskern met het kasteeldomein "Zuytveld" verbond, vermoedelijk sinds de 14de eeuw gelegen op de plaats van de huidige hoeves op de Aartrijksesteenweg nummers 70 en 72. Eenvoudige 20ste-eeuwse dorpswoningen in lintbebouwing, bijvoorbeeld nummer 21, interbellumwoning met driezijdige erker en voortuintje. Enkele oudere huizen bijvoorbeeld nummer 19, lage rood bakstenen woning van 1878, drie traveeën onder pannen zadeldak; nummer 23/ Gistelsteenweg, lage gecementeerde woning uit 1840, deels vervangen in 1863.

• VAN EENOO A., Jabbeke. Histories en legenden, deel II, Jabbeke, s.d., p. 218-219.